Vad kostar en begravning i Eskilstuna?

24 maj

Vad en begravning kostar varierar kraftigt, och det är flera faktorer som spelar in. Om du tar minimal hjälp från en begravningsbyrå och gör mycket själv, så kan du komma ned i pris. Du kan även välja direktkremation, som är det billigaste alternativ. För information om begravningsbyrå i Eskilstuna samt upplägg för begravning, finns denna sida.

Samtidigt finns det ceremonier som är väldigt påkostade. Det är vanligt att summan landar på mellan 15 000 och 30 000 kronor – men en del betalar över 100 000 kronor för en begravning. Vill man ha det så billigt som möjligt, går det att komma undan med några tusenlappar.

Exempel på faktorer som avgör priset

  • Hur mycket hjälp du tar av din begravningsbyrå. Byråns arbete kostar, och en del saker, så som att göra dödsannons, kan man göra själv.

  • Musiker. Önskas musiksolister, en orkester eller andra musiker? Det här kan bli en del utgifter.

  • Antalet gäster. Antalet gäster har en inverkan på priset. Även det som de skall serveras kostar pengar.

  • Gravsten. Gravsten är inget man måste ha, men det är något som väldigt många väljer att sätta upp. Kostnaden för detta kan variera kraftigt. Det finns stenar för ett par tusenlappar, men det går också att betala många tiotusentals kronor för dem.

  • Gravplats. Minneslund? Familjegrav? Aska som sprids i havet? Det finns flera alternativ, med varierande kostnader förenade med dem.

  • Långa transporter. Behöver en lång transport ske? Ponera att en transport behöver ske från till exempel Eskilstuna till Göteborg; det lägger till betydande arbetskostnader för begravningsbyrån (mellan Eskilstuna och Göteborg är det 36 mil).

Du kan göra allt själv

Auktoriserade byråer har aktuella prislistor som du kan ta del av. Till exempel ser vi att en begravningsbyrå i Eskilstuna har ett grundpris på 9 980 kronor exklusive transport. Summan går dock att undvika genom att ordna allt själv. Det gör man genom att kontakta alla instanser och helt enkelt gör de saker som begravningsbyrån annars skulle ha gjort.

Dödsboet betalar

Normalt tas kostnaden för begravningen från dödsboet, och alltså inte från de anhöriga. Skulle tillgångar saknas, så kan man ansöka om bidrag från kommunen. Utgifter som gravplats, kremation och lokal är redan betalda via begravningsavgiften som läggs på skatten.