För- och nackdelar med att göra en hårtransplantation

27 apr

För- och nackdelar med att göra en hårtransplantation

Både kvinnor och män kan drabbas av håravfall, även om hårtransplantation är något som kanske mest är aktuellt för män. Det finns en rad olika möjliga orsaker till att man börjar tabba hår. Det kan till exempel vara stress, sjukdom eller mediciner. Många gånger är det dock det ”vanliga” håravfallet, som avgörs av genetiken, som många vill motverka.

En väl utförd hårtransplantation kan leda till ett bättre självförtroende, för den som störs av håravfallet. Det må kosta en slant att utföra, men många anser att det klart är värt pengarna. Idag går det att hitta många kliniker och duktiga kirurger som kan utföra ingreppet.

Fördelar

  • Det finns flera olika metoder att välja mellan, och duktiga kirurger som kan utföra dem.
  • En hårtransplantation är en beprövad metod, och resultaten är långsiktiga. Håret som växer ut är naturligt.
  • Trots att det kostar en del kan det anses vara kostnadseffektivt, när man jämför med de mediciner som finns på marknaden. Dessa måste tas kontinuerligt, vilket i slutändan leder till att det är betydande summor som spenderas, och ibland mer än vad en hårtransplantation skulle kosta.
  • Patienten har god kontroll över hur ingreppet skall utföras, efter önskemål och preferenser.
  • Generellt är efterloppsprocessen lindrig, och man kan ganska tidigt gå tillbaka till arbetet. Många gånger kan man gå tillbaka till jobbet redan dagen efter. Synliga tecken på ingreppet är sårskorporna, som dyker upp på det område som har transplanterats. Inom en vecka kan man börja träna och motionera igen. Det beror dock lite på val av metod – om du har fått håret transplanterat med FUE så brukar du kunna träna igen redan inom tre dagar.

Nackdelar

  • Trots att en hårtransplantation kan vara kostnadseffektivt i förhållande till mediciner som måste tas så länge resultaten ska bibehållas, så är det fortfarande en hög investeringskostnad. En del kliniker har samarbete med olika låneinstitut för att erbjuda patienterna ett sätt att få ingreppet utfört snabbare.
  • Svullnad och klåda är exempel på vanliga besvär som kan uppstå efter ingreppet.
  • Det finns viss risk att man förlorar det transplanterade håret, även om den är ganska liten.

Vill du veta mer om hårtransplantationer, rådfråga en professionell klinik som du hittar här.