Vad kostar smörgåstårta per portion?

12 feb

Planerar ni att ha smörgåstårta på kommande fest? Det är ett prisvärt alternativ även priset per portion kan variera kraftigt. Framförallt är det tre saker som påverkar hur mycket det kostar. Följande priser är tagen från ett företag i Stockholm och ska bara ses som riktmärken.

Innehåll i smörgåstårtan

Om man jämför flera smörgåstårtor hos en och samma butik är det tydligt att innehållet är avgörande för vad de kostar. De enklaste brukar ”bara” ha ost och skinka medan de lyxigare smörgåstårtorna kan ha räkor, lax och annat från havet. I detta exempel kostar 4 bitar ”Ost och skinka” 179 kr medan fyra bitar av ”Räkor och lax” kostar 299 kr. Det är knappt dubbelt så mycket. Försöker du hålla nere kostnaden för maten på festen är det bästa sättet att beställa en enklare smörgåstårta. Känns det inte tillräckligt matigt eller lyxigt går det ju att komplettera med ett fat med kallskuret utan att priset ändå går upp speciellt mycket.

Antal bitar

Självklart kostar en större smörgåstårta mer än en mindre modell. Men per portion blir de större billigare. Ett exempel kan tas från en smörgåstårta med räkor och lax som i detta exempel kostar 299 kr för 4 portioner. Det skapar ett portionspris på 74,75 kr. Om man istället väljer att beställa en tårta på 24 bitar kostar den 1599 kr. Det skapar ett portionspris på 66,60 kr. Skillnaden är inte jättestor men är det en fest med 50 gäster blir det iallafall en besparing på ca 500 kr. Att köpa stora tårtor är ett sätt att pressa ner priset per portion – men det är inte denna punkt som väger tyngst.

Vem säljer tårtan?

Om du går in på ett konditori och beställer en smörgåstårta kommer du få ett högre pris än om du köper den i en matvarubutik eller kanske en restaurang. Men det finns ofta en orsak till det. Konditoriet kan ha smörgåstårtan klar redan klockan 7.00 på morgonen och mer färsk än så är svår att få. Dessutom köper man ett ”hantverk”. På samma sätt kan man köpa en semla i en matvarubutik eller på ett konditori. Ibland är det ingen skillnad i kvalité – men ibland är det mycket stor skillnad.

Här finns exklusiva smörgåstårtor