Fördelar med damcyklar

9 dec

Det som mest karaktäriserar en damcykel är den öppna ramen. En ram som framför sadeln böjer sig ner mot marken istället för att gå rakt över till röret vid styret, som på en herrcykel. Även om det finns andra punkter som skiljer dam- och herrcyklar är det just denna öppna ram som syns tydligast. Men vad finns det för fördelar med denna konstruktion?

Historiskt – Kjolen

När den öppna ramen en gång konstruerades var detta för att möta behovet som fanns hos de kjolbärande kvinnorna. Det var ytterst otympligt att kliva av och på en cykel med den klassiska ramen som herrcyklarna hade. Man valde därmed att skapa en öppen ram som på så vis anpassades för damerna.

Idag är det inte alls lika tydlig uppdelning i klädstilar mellan damer och herrar så orsaken att damcykel väljs utifrån att man ofta har kjol på sig kan knappast väga lika tungt. Nu är det även många herrar som väljer att köpa en klassisk damcykel när det är dags att köpa ny cykel. Orsaken är att det finns flera tydliga fördelar med denna konstruktion.

Enklare att kliva på

Det är betydligt lättare att kliva på en damcykel än en herrcykel. Men är det verkligen så stor skillnad? Ja – i alla fall i vissa situationer. De som jobbar som cykelbud väljer gärna en damcykel just eftersom en fullpackad cykel är mycket lättare att kliva på utan mittenramen. Den lutning som många gör på en herrcykel när man kliver på den skapar stor tyngt om cykeln är fullpackad.

För barn är det även enklare att lära sig cykla då de lättare både kan komma upp på cykeln och hoppa av den (genom att kliva framåt). Av samma orsak väljer personer med begränsad rörlighet hellre damcyklar.

Men det finns även nackdelar

Som med alla konstruktioner finns alltid både fördelar och nackdelar. Det gäller även damcyklar. I detta fall handlar det primärt om stabiliteten. Med ett rakt ramrör (som på herrcykeln) skapas en tydlig triangelformad ram som därmed skapar en stor stabilitet. Denna triangelkonstruktion saknas på damcykeln som därmed ofta får byggas med tjockare ram.

Den andra nackdelen är att man inte har tillgång till lika mycket monteringsyta för lås och vattenflaskor. Dessa kan visserligen monteras längre ner på ramen men med böjd ram är montering inte lika lätt. Dessutom är det inte säkert att man når sakerna lika lätt.

Sett till fördelar och nackdelar bör nog fördelarna ändå väga över till damcykelns fördel.