Ögonlocksplastik – Varför, Hur och Vad kostar det?

8 jul

Lär dig mer om ögonlocksplastik, hur, när och varför det utförs.

Varför ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är ett skönhetsingrepp och resultatet gör att personen ser piggare och yngre ut. Det kan exempelvis önskas utföras av personer som har ögonlock som hänger som en påse. I vissa fall kan tyngden skapa trötthet som innebär att huvudet behöver vinklas uppåt för att ögonfransarna ska avlastas. Eftersom det är ett estetiskt ingrepp är det patienten som betalar kostnaden.

Det finns även medicinska ingrepp, som därmed bekostas av allmänna sjukvården, men detta utförs enbart vid fysiska besvär.

Hur uppstår påsiga ögonlock?

Det är flera faktorer som påverkar hudens elasticitet och utseende. Bland annat påverkar ålder och ärftlighet samt livsstilsval så som rökning och kraftigt mängd solning. Ofta kan det vara svårt att exakt avgöra vad som ligger bakom förändringen eftersom det är något som påverkat huden under lång tid. Det som kännetecknar dessa påsiga ögonlock är däremot att personen ser tröttare ut.

Vem utför ingreppet?

Bokning av ögonlocksplastik kan ske på en skönhetssalong. Det varierar däremot kraftigt vilka olika ingrepp och behandlingar som skönhetssalonger erbjuder.

Första steget är alltid att boka ett konsultationssamtal. Det innebär att personen får träffa någon från salongen för att få mer information om ingreppet, vad det innebär och dess kostnad. Det blir ett tillfälle för patienten att ställa frågor samt få rätt förväntningar på kommande resultat.

Hur går ögonlocksplastik till?

Generellt sker ögonlocksplastik via följande punkter:

  • Konsultation – Läs mer ovan
  • Lokalbedövning – Lokalbedövning används utifrån att det är mindre, och avgränsat, ingrepp.
  • Ingrepp – Själva ingreppet tar ca en timme. Detta beroende på hur omfattande det är.
  • Återbesök – Ungefär 7 dagar efter att ingreppet har skett sker återbesök. Det är ett tillfälle för kontroll att läkningen sker enligt planer.

När är läkningsprocessen klar?

De svullnader och blåmärken som uppstår kort efter ingreppet kan beräknas förvinna efter drygt en vecka. Det betyder däremot inte att hela läkningsprocessen är över. Det är viktigt att komma ihåg att läkningsprocessen är mycket individuell och kan skilja stort mellan olika individer. Därmed är det viktigt lyssna på kroppen och sakta börja med fysisk aktivitet, exempelvis träning eller fysiskt ansträngande arbeten.

I likhet med operationssår och liknande ärr bör det inte utsättas för kraftigt solljus. Använd därför solskyddsfaktor och/eller solglasögon i början.