Vad påverkar operatörernas mobilpriser?

23 nov

Flera svenska mobiloperatörer säljer mobiler via deras hemsidor och priserna kan skilja relativt mycket mellan dem. Vad är det som påverkar operatörernas mobilpriser och hur går det att pressa månadskostnaden?

De personer som önskar köpa ny telefon kan med fördel se på operatörernas mobilpriser och ställa dessa mot att köpa mobilen hos en elektronikbutik. Ofta finns rabatter och erbjudanden som pressar priset. Dessutom kan ett bundet abonnemang innebära lägre kostnad. Genom att förstå vad som påverkar dessa priser blir det lättare att hitta det bästa avtalet.

Pris per månad – Hur länge?

De operatörer som säljer mobiler erbjuder kunderna att köpa dessa på delbetalning. Hur stor kostnaden blir per månad beror då självklart på under hur lång tid som delbetalningen förväntas löpa. Det kan exempelvis vara möjligt att välja mellan:

  • 12 månader
  • 24 månader
  • 36 månader

På sajten Billig Mobiltelefon ser du operatörernas mobilpriser. Om dessa ska jämföras är det alltså viktigt att jämföra lika lång delbetalningstid. En mobil som kostar 5000 kronor kontant kommer att under 24 månader kosta ca 208 kronor per månad. Väljs istället 36 månader blir priset 138 kronor. Men det betyder ju inte att det ena eller andra alternativet är billigare i längden.

Se även på operatörernas mobilpriser på begagnat

Utöver att erbjuda fabriksnya mobiler erbjuder flera operatörer begagnade modeller. De kan självklart säljas till ett lägre pris och innebär exempelvis:

  • Fabriksåterställda. För att vara säkre på att information inte finns kvar från en tidigare ägare fabriksåterställs de inför försäljning.
  • Funktionskontrollerade. De är visserligen funktionskontrollerade men en rekommendation är att gå igenom alla basfunktioner efter den levererats.
  • Garanti. Det vanligaste är att dessa säljs med ett års garanti. En trygghet som inte nås om mobilen skulle köpts begagnad av en privatperson.

Teckna abonnemang

En del operatörer erbjuder bindningstid på sina abonnemang. Kunden kan då välja mellan att ha ett abonnemang utan, eller med, bindningstid. Att binda upp sig innebär att en viss fördel kan ges från operatören. Det kan exempelvis innebär lägra abonnemangskostnad eller att de sänker priset på vissa mobiler.

En person som kan tänka sig byta abonnemang kan alltså se på operatörernas mobilpriser utifrån den rabatt som ges om ett nytt abonnemang tecknas och binds över exempelvis 24 månader. Det brukar presenteras tydligt vilken prisskillnad som uppstår beroende på mobil, bindningstid och delbetalningstid.