Fakta om Adidas skor du kanske inte kände till

16 maj

Fakta om Adidas skor du kanske inte kände till

Adidas skor är omåttligt populära, världen över. De har sålt i ett mycket stort antal exemplar, och används av atleter i alla möjliga olika sporter. Men hur mycket vet du egentligen om skorna från Adidas? Här kommer ett antal fakta som du kanske inte kända till.

Det här betyder namnet

Det finns ett antal olika uppfattningar om vad namnet egentligen betyder. I USA finns en myt om att det betyder All Day I Dream About Sports. Så är dock inte fallet. Istället är det ett så kallat teleskopord, som byggs på grundarens Adolf Dasslers namn. Hans smeknamn var Adi, och tillsammans med de tre första bokstäverna i hans efternamn så blir det Adidas.

Hans bror, Rudolf Dassler, startade ett företag som han döpte till Ruda. Det skulle dock senare komma att döpas om till Puma – och bli ett annat av världens stora skoföretag. Mer om detta nedan.

Grundarens bror startade Puma

Det var Adi Dassler som startade företaget. Tidigt, i mitten på 1920-talet, så kom dock hans bror Rudolf med i bilden. På den här tiden hette företaget Gebrüder Dassler Schuhfabrik, alltså ungefär ”Bröderna Dasslers skofabrik”.

1947 bestämde de dock sig för att gå skilda vägar. Det var då som Rudolf startade företaget Ruda, som det talas om under rubriken ovan. Det var även den här tiden som namnet Adidas registrerades. Rudolf och Adi blev hårda rivaler, och i hemstaden Herzogenaurach hade invånarna delade meningar. Idag är Rudolfs företag betydligt mindre än Adolfs.

Loggan – inget dyrt förvärv

Adidas fick sin ikoniska logga, med tre ränder, i början på 50-talet. Den tillhörde tidigare ett finskt företag som sålde skor. Priset? 1 600 € (som visserligen var mer på den tiden) och två flaskor whisky. Skoföretaget var Karhu Sport – idag har de en björn som logga.

Grundades i en liten tysk stad

Staden Herzogenaurac ligger i Bayern i Tyskland, och är hem åt ungefär 22 000 invånare. Den relativt lilla staden är alltså hem åt både Adidas och Puma – två av världens största företag inom skor för sport. Staden är även hem åt Schaeffler Gruppe, ett stort industriföretag, samt ytterligare ett antal företag.