Dokumentera för rätt ersättning vid inbrott på företaget

16 jan

Dokumentera för rätt ersättning vid inbrott på företaget

Efter ett inbrott behöver du som företagare lista upp allt som blivit stulet för att kunna få ersättning från försäkringsbolaget. Men hur lätt är det att veta vad som försvunnit? I en större företagslokal kan det finnas en stor mängd olika saker av värde. Enklaste sättet att dokumentera dessa i förväg.

Dagens företagslarm erbjuder en rad larm, funktioner och service som både minskar risken för inbrott och möjligheten att snabbt sätta in väktare eller polis om det skulle ske. De flesta kan styras vi en app vilket gör det enkelt att se händelser, larma på/av och ändra befogenheter.

En del av dessa företagslarm har även dokumentationsmöjlighet. Finns inte tjänsten i appen går det att ordna på egen hand via dropbox eller annan molnfunktion. Men att använda tjänsten har vissa tydliga fördelar.

Dokumentera – Var säker på rätt ersättning

Med dokumentation menas att foton tas på inredning och egendom. Dessa foton laddas upp i appen och det kan även finnas möjlighet att lägga till kommentarer, marknadsvärde och annan information. Egendomen kan i vissa fall även taggas med olika kategorier vilket gör det lättare att hitta dem när detta behövs.

Ökar tryggheten

Om ett inbrott sker i en företagslokal kommer skalskyddet inom företagslarmet att påkalla väktare. Många inbrott avslutas redan i detta läge då man inte vill få en konfrontation med väktarna. Men säker mot inbrott är man aldrig. Dessutom kan de som utför inbrottet räkna med att det tar ett par minuter innan väktare är på plats. Ett larmbolag anger exempelvis att de i genomsnitt är på plats inom 15 minuter. En tid som en hel del stölder hinner ske på.

Att göra en lista på värdefulla inventarier är minst lika viktigt för att få rätt ersättning vid brand, skadegörelse eller vattenskada. Det handlar alltså inte enbart om stöld.

En färdig lista i appen

Att ha en dokumentation underlättar betydligt när oturen är framme. Alla värdesaker finns registrerade och man kan snabbare lämna in en komplett lista till försäkringsbolaget. Det andra alternativet, att förlita sig på minnet, ger knappast lika smidig hantering och lika hög ersättning.

För de företags om inte har företagslarm kan liknande lista skapas på dropbox. Skillnaden är att man då själv måste registrera allt som appen gör smidigt. Detta exempelvis med värde, kvitto, datum för registrering, påminnelser osv.