Ska du till akuttandläkare? Så håller du dig lugn

19 maj

Ska du till akuttandläkare? Så håller du dig lugn

Mängder av svenskar undviker varje år att gå till tandläkaren på grund av rädsla för just det. I USA är siffrorna höga – 40 miljoner, alltså mer än en av tio av landets befolkning – undviker tandläkaren av rädsla och ångest. Exakt vad man är rädd för varierar. Många gånger är det för att man förväntar sig att behandlingen ska göra ont, medan andra kanske har tidigare negativa upplevelser, och är rädd att dessa ska upprepa sig.

När man ska träffa en akuttandläkare kan man inte skjuta upp det. Akuta problem måste få vård så snabbt som möjligt. Då gäller det att hitta sätt att hantera sin nervositet. Här kommer ett par snabba tips på hur man kan göra just det.

Fem snabba tips som hjälper dig att lugna dig inför tandläkarbesöket

  1. Lätta på trycket. Om du känner dig rädd när du träffar din akuttandläkare så kan du tala om det för dem. Det hjälper dem att anpassa sitt bemötande, och till viss del även hur behandlingen, eller snarare vissa moment av behandlingen, kan utföras.
  2. Tänk på andningen. Andas långsamt och regelbundet. Vid nervösa känslor tenderar människor att hålla andan. Det här får som följd att syrenivåerna i kroppen sjunker, vilket ytterligare kan spä på ångestkänslorna.
  3. Var i god tid. Tidspress kan öka på de negativa känslorna. Den som bor i en större stad som till exempel Stockholm eller Malmö (i synnerhet Stockholm) har ofta en akuttandläkare på relativt kort avstånd. Även vid akuttandvård så får du en tid att förhålla dig till – ha god framförhållning.
  4. Gå till en akuttandläkare du har förtroende för. Att gå till en klinik man känner stort förtroende för kan göra gott för tandläkarrädslan. Titta på detta så att du vet, innan de akuta tandbesvären inträffar. På så vis är du förberedd när det är skarpt läge. I storstäder som till exempel Stockholm kan du hitta många kliniker med goda möjligheter till akutvård. Gör det här till en betydande faktor i ditt val av klinik.
  5. Använd kroppspråk. Kom överens om handsignaler som kan användas under behandlingen. Vid givet kommando så upphör – eller lättar – behandlingen.

Att undvika tandvård är något som inte skapar färre problem, utan kontakta tandläkare när du har ont, berätta för dem att du är rädd så kan de hjälpa dig. Klicka här för att besöka en akuttandläkare som har stor vana av att ta hand om personer som är besvärade inför ett akutbesök.