Vaccination vid nålrädsla

29 jan

Dags för en vaccination? Det är inte ovanligt att man är rädd för sprutan. När sköterskan ber en att rulla upp tröjärmen blir det för många riktigt läskigt. Givetvis är det inget farligt, men rädslan är kanske inte särskilt logiskt. Nästa gång det är dags för en vaccination kan du ha de här tipsen i åtanke.

Var ute i god tid

Genom att vara ute i god tid hinner du lugna ned dig på plats, så att du inte är stressad vid tillfället av din vaccination. Bor du exempelvis i Stockholm – tänk på trafiksituationen och att den kan försena dig något. Ett alternativ är att välja en klinik som har ovanligt generösa öppettider. Det finns exempelvis kliniker i Stockholm som öppnar redan klockan 06:00.

När du väl är på plats kan det vara bra att distrahera dig på olika sätt. Ta till exempel med en bok, något spel, lyssna på musik eller titta på film. Välj något som är underhållande så att du fokuserar på det, och inte på nålen som snart ska stickas in i armen. Via denna sida finns information om vaccin i Stockholm.

Andas rätt

När vi blir nervös är det lätt att vi börjar andas ytligt. Var medveten om din andning, och se till att du tar djupa andetag ända ned i magen. Bara att fokusera på andningen kan vara avslappnande, och det hjälper dig dessutom att tänka på något annat.

Hitta något i rummet du kan fokusera på

Väl inne i patientrummet kan du försöka hitta någonting att fokusera på. Det kan vara en skylt, en bild, en poster på väggen eller något annat. Börja sedan tänka på detaljerna – tittar du till exempel på en tavla av ett landskap, kan du försöka uppskatta antalet träd, djur eller hur höga bergstopparna kan tänkas vara, till exempel.

Finns det inget intressant att titta på, kan du hitta en skylt eller något med en text på. Försök sedan att göra om ett ord till andra ord och bara använda samma bokstäver.

Slappna av fysiskt

Ifall du är spänd kan sticket faktiskt göra lite ondare än om du slappnar av. En klinik i Stockholm tipsar också på sin hemsida om att det kan vara bra att hosta vid din vaccination. Man menar att det kan hjälpa vissa människor att känna mindre smärta – om man hostar en gång innan och en gång under själva sticket.