Vad skiljer privat tandvård mot vård hos folktandvården?

30 jun

Vad skiljer privat tandvård mot vård hos folktandvården?

Alla vuxna har rätt att välja om de vill gå till en klinik inom folktandvården eller om man hellre väljer en privat tandläkare. För barn är det vårdnadshavaren som väljer vilken tandläkare som barnet ska vara skriven hos. Vad finns det för skillnader mellan privat tandläkare och folktandvård?

Lokalisering

En tydlig skillnad är var dessa olika tandläkare hittas. Ett exempel kan tas från Gävle där det finns ca 20 kliniker varav över hälften är privata kliniker. De inom folktandvården hittas både i centrala Gävle och ute i de olika stadsdelarna. Bland annat finns det tandläkare i Sätra, Andersberg och Bomhus. Stadsdelar som ligger i ytterområdet av Gävle.

Det kan ställas mot de privata aktörerna som nästan enbart hittas i centrala delarna av staden. Orsaken kan vara att det inte anses finnas underlag för tillräckligt många kunder om en privat aktör skulle starta en klinik i en av de yttre stadsdelarna.

Privat måste du välja

En annan skillnad är att du som kund aktivt måste välja en privat tandläkare om du vill gå till dem. Väljer man inte aktivt kommer man bli kallad till den tandläkare som finns närmast bokföringsadressen. Första träffen med en tandhygienist eller tandsköterska sker redan vid två- eller treårsåldern och sker alltså hos folktandvården om inte vårdnadshavaren väljer att skriva barnet hos en annan klinik. Det går sedan att välja att byta tandläkare hur ofta man vill, både för barn och vuxna.

Kan påverka Fast-Pris

Om du tecknar ett Fast-Pris avtal hos folktandvården så gäller detta oavsett om du byter till en annan klinik inom folktandvården inom samma stad. Har du detta avtal hos en privat tandläkare och byter till någon annan kan däremot inte avtalet följa med om det är ett annat företag som står bakom den klinik som bytet sker till.

Allt rätt till tandvårdsbidrag

Både hos folktandvården och hos privata tandläkare finns rätten till tandvårdsbidrag. Detta så länge som kliniken har avtal mot försäkringskassan vilket de absolut flesta har. Kostnadsmässigt ska det alltså inte skilja mellan dessa två alternativ.

Däremot har alla privata kliniker rätt att sätta egna priser vilket kan innebära att privata kliniker både kan vara billigare eller dyrare än folktandvården. Här får man helt enkelt jämföra priser, service och villkor.