En kontokredit kan vara ett användbart ekonomiskt verktyg i flera olika situationer. Detta är nämligen en typ av lån vilket låter dig som konsument låna pengar upp till en förutbestämd kreditgräns. Det skiljer sig åt från ett vanligt privatlån, där du som låntagare lånar en summa pengar som sedan betalas tillbaka under en viss tidsperiod. Här får du istället tillgång till pengar när du behöver dessa, upp till själva kreditgränsen.
Har du funderat på huruvida du själv bör ansöka om en kontokredit? Om så är fallet finns det flera olika faktorer som du bör väga in i detta viktiga ekonomiska beslut. Läs vidare så berättar vi vilka dessa är!
Innan du ansöker om en kontokredit bör du tänka igenom saken
Innan du ansöker om en kreditlina bör du:
- Förstå villkoren. Till att börja med är det viktigt att du förstår villkoren för den kontokredit som du ansöker om. Du bör känna till vilken ränta som gäller för denna samt vilka avgifter du kommer att debiteras. Även villkoren för återbetalningen av krediten är viktiga att känna till på förhand. Du bör även vara införstådd med vilka konsekvenserna är om du skulle överskrida kreditgränsen eller inte kunna göra en återbetalning i tid.
- Se över din situation. Sedan är det även viktigt att du ser till din ekonomiska situation. Har du möjlighet att återbetala den utnyttjade krediten? Kommer du kunna göra detta inom en rimlig tidsperiod? Det är viktigt att vara realistisk med din förmåga att återbetala krediten eftersom följderna annars kan vara väldigt negativa.
- Identifiera ditt behov. Dessutom bör du överväga varför du vill skaffa dig en kreditlina i första läget. Har du tänkt göra detta för att kunna finansiera en viss utgift? Eller är den snarare tänkt att användas för löpande utgifter såsom räkningar eller inköp av matvaror? Genom att förstå syftet med denna åtgärd bättre kan du enklare avgöra huruvida det vore ett bra beslut att ansöka eller ej.
- Jämföra alternativen. Sist men inte minst bör du kolla runt lite grann innan du ansöker. Jämför för att se var du kan få en låg ränta och förmånliga villkor. Var inte rädd för att förhandla om du känner att det kan finnas ett visst förhandlingsutrymme.