Frågor innan du kontaktar en cateringfirma

25 jul

Om man inte har anlitat catering förut kan det vara svårt att veta vilka förväntningar som finns på en som kund. Givetvis är de flesta hjälpsamma, men smidigast är om du kan skicka med nödvändig information så snabbt och tidigt som möjligt. Ju tidigare du gör det, desto snabbare kan du få en precis offert som du kan bedöma.

Det finns offerttjänster för catering. Söker du på till exempel ”Catering Lund offerter” (byt ut Lund mot valfri stad), så får du upp sådana tjänster med anslutna aktörer nära dig. På dessa sidor brukar det finnas formulär och fält som ger företagen all nödvändig information för att snabbt kunna svara med en prisuppskattning. Det handlar bland annat om porslin, meny och dricka. I den här texten kan du läsa mer om dessa saker.

Hur ska ni göra med porslinet?

Har ni själva allt porslin som krävs? Tallrikar, glas, bestick och servetter? Eller ska ni kanske använda engångsartiklar? Det här är bra att få med i en offertförfrågan. Specificera också om maten ska skickas på engångsfat eller porslinsfat, och om serveringsbestick behövs. Många aktörer föredrar att skicka maten på engångsfat, eftersom de då slipper återvända för att hämta tillbaka serveringsmaterialet.

Dryck och cateringtjänster

En del väljer att ordna drycken själva. Det är helt enkelt inte lika krävande som att ordna maten själv. Om du vill att firman ska göra det som en del av er catering, kan du fråga dem om förslag på en dryckesmeny, som passar bra med de rätter som ni har beställt. Tänk på att cateringfirman behöver ett särskilt tillstånd för att kunna leverera alkohol. Det är nämligen inte alla som har detta. Om det här är en avgörande faktor för er, är det bra att kolla upp om firmorna har ett sådant tillstånd innan ni väljer att anlita någon.

Lagstiftningen kring alkohol är ganska snårig. Dessutom är det kommunerna som har tillsynsansvar, vilket får som konsekvens att lagen i praktiken tillämpas lite olika, beroende på vilken del av landet man befinner sig i. I Lund kan lagen tolkas på annat sätt än i Kiruna, till exempel. För ett lite mindre sällskap kan det vara enklast att helt enkelt ordna alkoholen själv. I sådana fall är ett tips att ta med matmenyn till Systembolaget och fråga personalen om dryckestips.